Túra tippek

Természet fotózás

Nem kell feltétlenül természetfotósnak lenni ahhoz, hogy megízleljük egy-egy kiránduláson a műfaj szépségét. Egy egy  túra során vegyük észre a természet színeit, a nyíló virágokat. A fák törzsén, gátak, árterek oldalán rejtőzködő formákat. Álomzug Túra és Tanösvényen lehetőségek nyílnak természetközeli fotók készítésére.

Városnézés

A Váradi regestrum 1219-es bejegyzésében Túr falu megnevezéssel már szerepel a település. Mezőtúr Nagy Lajos királytól nyerte el a mezővárosi rangot, aki Anjou-liliomos címert adományozott a városnak. Mezőtúr a középkortól kezdődően vált az Alföld egyik jelentős vásárvárosává, kereskedelmi útvonalává a híres Túri vásárok révén.

Kalandtúrák az ártereken keresztül

Álomzug Túra és Tanösvény 15,6 km hosszú holtág mellett terül el. Mezőtúrt átszeli a Hortobágy-Berettyó főcsatorna, amely a torkolati zsiliprendszernél kapcsolódik a Hármas-Köröshöz mellett kanyargó holtágak háborítatlan természeti kincsekben bővelkednek: a Halásztelek-Túrtő-Harcsás- holtágrendszer, valamint a Peresi-holtág, amely a maga 27.6 km hosszúságával a Kárpát-medence harmadik legnagyobb holtág rendszere.

Kilátás a városra 

Mezőtúr főterén az 1928-as építésű Városháza tornyából gyönyörű panoráma nyílik a városra: a Református Nagytemplom, az Úri Kaszinó, a gimnáziumok épületei, a Városi Galéria, a Római Katolikus Templom, kissé távolabb pedig a mezőtúri téglából épített Újvárosi Református Templom meghatározzák a város látképét. A főtéri I. és II. világháborús emlékművek, a Kossuth-szobor, Nagy Lajos király szobra, valamint a Szabadság téri Dózsa György szobor a mezőtúri történelem pillanatait idézik fel. A Városháza előtt elterülő park az Alföld egyik legszebb főterévé varázsolja a főteret, a Kossuth teret.